Články

Prečo sú pre nás vitamíny podstatné?

Prečo sú pre nás vitamíny podstatné?

Vitamíny ako aj minerály plnia v našom tele množstvo úloh. Existuje však hranica medzi zdravým dostatočným množstvom týchto živín a škodlivým ich nadbytočným množstvom. Doposiaľ všetky relevantné výskumy ukazujú, že zdravé stravovanie je pre zdravého človeka stále najlepší spôsob, ako pravidelne dopĺňať a udržiavať v tele dostatočné množstvo vitamínov a minerálov, ktoré potrebuje.

Vitaminele sunt substanțe organice, care sunt foarte importante în funcționarea organismului uman. Deși nu sunt o substanță de bază sau o sursă de energie, ele sunt esențiale pentru viață, sănătate, creștere și funcționarea corpului. Chiar și în cantități mici, ele influențează procesele metabolice importante ale proteinelor, zaharurilor și grăsimilor, iar deficiența lor poate provoca daune permanente. Omul trebuie să preia vitaminele din provitamine deoarece, cu câteva excepții, corpul nu le poate sintetiza. Una dintre excepții este de exemplu, vitamina D, a cărei creare este stimulată de soare. Sau vitaminele K sau B7, produc în organism bacterii care se găsesc în intestine. Provitaminele pe care le consumăm din alimentație sunt în organism transformate în vitamine și ulterior sunt folosite în diferite procese biochimice care sunt importante pentru o bună funcționare a organismului.

În total cunoaștem 13 tipuri importante de vitamine și din punct de vedere chimic, pot fi împărțite în două grupe:
– prima grupă este formată din vitamine, care se dizolvă în grăsimi, iar aici aparţin vitaminele A, D, E, K.
– a doua grupă este formată din vitamine care se dizolvă în apă, iar aici aparţin vitaminele din grupa B, vitamina C și vitamina H.

Fiecare dintre aceste vitamine au un rol important în organism, iar deficiența acestora poate provoca probleme grave de sănătate. De exemplu, deficitul de vitamina C are ca rezultat o boală numită scorbut, care se manifestă prin sângerarea gingiilor, căderea dinților, înmuierea de oase sau producție lentă de celule roșii din sânge. Deși această boală apare foarte rar, este important să primim vitamina C din alimente. Pe lângă sprijinirea producției de colagen și accelerarea vindecării rănilor, aceasta întărește sistemul imunitar, care este foarte important pentru sănătate în această perioadă, care vine după iarna rece.

O vitamină importantă în organism este vitamina A, care este esențială pentru sănătatea oaselor a dinților și de asemenea, joacă un rol important în formarea unui pigment pentru vedere. De asemenea, este importantă și vitamina D, care sprijină absorbția de calciu, vitamina E, necesară pentru protejarea celulelor, vitamina K indispensabilă pentru coagularea sângelui. Aceste dar și alte vitamine influențează foarte mult reacțiile biochimice din organism, deaceea este necesar să păstrăm valoarea.

Autor: NaturMedic team
Publikované: 27. septembra 2019

ODPORÚČANÉ

 1. Energetické kávové reishi muffiny
 2. Spolu na policiach v lekárni a predsa iné
 3. Kolagén- banánový fitness krém
 4. Kávu pijeme preto, lebo nám chutí
 5. Avokado-čokoládovy superfoods krém
 6. Ako ostať v kondícií počas celého roka
 7. Reishi Matcha raw cake
 8. Aktívne ovocno-kolagénové smoothie
 9. Ako na bolesti kolien a chrbtice?
 10. Prečo sú vitamíny podstatné
 11. Spicy chilli raw cake
 12. Helicobacter pylori - zákerná baktéria, s ktorou sa dá bojovať

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *